Warmteprojectentool update: Nieuwe projecten en warmtebronnen toegevoegd

Geplaatst op 14-02-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Uit de website statistieken van de Warmteprojectentool blijkt dat duizenden mensen de tool inmiddels goed weten te vinden. Dat is verheugend nieuws, want via de Warmteprojectentool is op één plek een enorme schat aan kennis en data beschikbaar over warmteprojecten in Nederland.

 

Ook het leggen van contacten tussen nieuwe en bestaande initiatieven kan op een gemakkelijke manier via de tool. Periodiek wordt de tool geüpdatet zodat er steeds nieuwe data en kennis aan wordt toegevoegd. Inmiddels is er een nieuwe update van de tool gerealiseerd.

 

Nieuwe projecten op de landkaart
In de Warmteprojectentool van Stichting Warmtenetwerk, die ontwikkeld is in samenwerking met Talent voor Transitie, wordt een groot aantal warmteprojecten getoond. Deze zijn voorzien van informatie, data en projectomschrijvingen. Via de landkaart kunnen de locaties van deze projecten gemakkelijk gevonden worden.

De Warmteprojectentool wordt periodiek geüpdatet met nieuwe informatie. In 2022 zijn er zo’n 30 nieuwe projecten en componenten aan de tool toegevoegd.

 

Filteren op warmtebron
Eén van de handige mogelijkheden in de Warmteprojectentool is dat je projecten kunt filteren op basis van het type bron, zoals aquathermie, bodemenergie, geothermie, restwarmte of zonthermie. Aan de filterfunctie zijn nu ook WKO, WKK en de warmtepomp toegevoegd. Daardoor kunnen de gebruikers van de tool steeds gerichter bij de gewenste informatie over collectieve warmtesystemen komen, bijvoorbeeld alle systemen die gevoed worden vanuit hetzelfde type hoofdbron.

Het Warmtenet DEVO Veenendaal is één van de nieuwe projecten in de Warmteprojectentool, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle drie deze bronnen (WKO, WKK en warmtepomp).

 

Warmtenet DEVO Veenendaal
Circa 1.500 nieuwbouwwoningen en gebouwen in Veenendaal-Oost kunnen rekenen op betrouwbare levering van warmte en koeling, geleverd door warmtebedrijf DEVO. Hier wordt sinds 2008 al warmte geleverd aan enkele buurten via een collectief energiesysteem op basis van seizoenopslag van warmte en koude en warmtekrachtkoppeling.

De warmtelevering van DEVO wordt geregeld via een centraal punt: Het Energiehuis. Hier staan warmtepompen om het water uit de WKO op te waarderen tot de gewenste temperatuur, een warmtekrachtkoppeling (WKK) en twee gasgestookte ketels die wanneer nodig de piekbelasting opvangen. Op dit moment wordt volop gebouwd in Veenendaal, daarmee komt binnen afzienbare tijd het aantal aan te sluiten woningen voor DEVO op ca 2.100 stuks

 

Lees meer over dit project, de toekomstplannen en gerelateerde projecten op de projectpagina van Warmtenet DVO Veenendaal

 

Staan uw projecten al in de Warmteprojectentool?

Met de Warmteprojectentool beoogt Stichting Warmtenetwerk inzicht en overzicht te creëren en initiatieven aan elkaar te verbinden. Wij zijn daarbij heel benieuwd naar uw eventuele aanvullingen en feedback. Mist u projecten of informatie in de Warmteprojectentool? Is de informatie over uw project(en) correct? Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons dan a.u.b. weten via de ‘feedback’-knop in de tool.

 

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten