Dick Maaskant en Bart van Oosten over duurzame technieken en volloopscenario’s bij Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal

Geplaatst op 14-02-2022 door Stichting Warmtenetwerk

In Roosendaal ligt sinds 2014 een laagtemperatuurwarmtenet, waarbij een deel van de restwarmte van de nabijgelegen afvalverbrandingsinstallatie van PreZero wordt gebruikt voor de verwarming van ruim 150 woningen en twee scholen. De enige energie die wordt gebruikt is de energie voor het verpompen van het water. “Duurzamer dan dit krijg je het bijna niet.” Een gesprek met directeur Dick Maaskant en projectleider Bart van Oosten van Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) in de nieuwste aflevering van De Warmtenetwerk Podcast, over duurzame technieken en volloopscenario’s.

 

Het gaat om een klein deel van de restwarmte die via een warmtewisselaar onder één van de vier koeltorens van PreZero wordt afgetapt. Het water gaat richting de woonwijk Stadsoevers op een temperatuur van ongeveer 46 graden en komt terug op zo’n 38 graden. Technisch gesproken heb je dan meteen de grootste uitdaging te pakken, zegt Bart van Oosten: “Een paar graden temperatuurverlies scheelt procentueel veel meer dan bij een hoogtemperatuurwarmtenet.”

En dus is bij DER extra veel aandacht besteed aan goede isolatie, om het weglekken van energie in de twee kilometer lange backbone te voorkomen. En omdat er gewerkt wordt met lage temperaturen, zijn de debieten en de diameters flink veel groter dan gangbaar bij HT-warmtenetten. Een nauwkeurige inregeling, met goede IT-systemen is onontbeerlijk, zegt Van Oosten.

 

Luister hier de podcastaflevering:

 

Potentie
Op dit moment zijn zo’n 155 woningen aangesloten op het systeem en twee scholen. Op de huidige backbone  kunnen in totaal 3.000 à 4.000 woningen worden aangesloten. Daarvoor hoeft alleen alleen de pompcapaciteit worden vergroot. Met de huidige pompcapaciteit kunnen ongeveer 1.200 woningen aangesloten worden. Op dit moment staat een uitbreiding van de woonwijk op de planning, met ongeveer 600 woningen, die in principe op het warmtenet van DER worden aangesloten.

 

Volloopscenario
DER, eigendom van de gemeente Roosendaal, heeft tot nu toe nog niet met winst gedraaid, zegt directeur Dick Maaskant. “Het volloopscenario is het meest belangrijke element in je business case”, aldus Maaskant. “Je moet heel goed inzicht hebben in het aantal aansluitingen dat je op elk moment in de toekomst zal hebben, zodat je precies weet hoeveel inkomsten je vanuit je warmtenet zal hebben, omdat de kosten van je warmtenet gewoon doorlopen.” Het is dus belangrijk dat je een redelijke mate van zekerheid hebt over het bouwvolume, zegt Maaskant. Garanties met betrekking tot het tijdstip van het opleveren van woningen – in dit geval garanties van de gemeente – kunnen die zekerheid geven. Maaskant: “Bij ons komt de cumulatieve cashflow pas na 23 jaar boven water. Dat is een behoorlijk lange periode.” 

 

Deze en de komende podcastafleveringen zijn te beluisteren via de website van Stichting Warmtenetwerk (www.warmtenetwerk.nl) en via podcastapps zoals Soundcloud, Apple Podcasts en Spotify.

 

 

 

 

 

Lees ook onze andere berichten