Filmpje over de aanleg van warmtenet Bloemenbuurt Didam

Geplaatst op 22-06-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Het is één van de Wijken van de Toekomst in Gelderland: de Bloemenbuurt in Didam. In deze wijk gaan nu maar liefst ruim 200 woningen van woningcorporatie Plavei van het aardgas af. In mei zijn de werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet gestart. In oktober 2021 worden de eerste woningen van Plavei van de duurzame warmte voorzien.

 

Plavei heeft op de website van Bloemenbuurt Didam een kort filmpje geplaatst over de start van de aanleg van het warmtenet. Leuk om te bekijken!

 

Waarom een warmtenet
De Rijksoverheid wil dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn, vanwege de problemen in Groningen, om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen en om niet meer afhankelijk te zijn van het gas uit landen zoals Rusland. In eerste instantie zijn er diverse mogelijkheden en technieken onderzocht. En er is bekeken of de koopwoningen en andere gebouwen in de wijk in dezelfde periode van het aardgas af zouden kunnen.

 

De juiste keuze voor deze wijk
Uit alle vooronderzoeken is gebleken dat een warmtenet op middel hoge temperatuur (70 graden) met een wijk-warmtepomp als bron het juiste aardgasvrije alternatief is. Woningen hoeven niet ingrijpend te worden geïsoleerd, huizen kunnen straat voor straat worden aangesloten en het elektriciteitsnet hoeft nauwelijks te worden aangepast.

In maart zijn door de gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei, energieleverancier De Graeflander en infra-specialist Firan de handtekeningen gezet onder de plannen voor een warmtenet.

 

Toekomstgericht
“In de Bloemenbuurt worden woningen gerenoveerd, gesloopt en nieuw gebouwd en staat een vernieuwing van de openbare ruimte op stapel. Samen met de woningcorporatie maken we gebruik van het momentum om de wijk ook aardgasvrij en duurzaam te maken”, laat de gemotiveerde wethouder Walter Gerritsen weten. Arjan ter Bogt, directeur Plavei vult aan; “Met het warmtenet is Plavei de startmotor voor een aardgasvrije Bloemenbuurt. We zorgen voor een toekomstgerichte oplossing voor de bewoners in de gerenoveerde woningen en nieuwbouw.”

 

Modulaire aanpak
Aan het warmtenet worden in eerste instantie de huurwoningen van Plavei in de Bloemenbuurt aangesloten. Later ontvangen particuliere woningen een aanbod voor aansluiting op het modulaire warmtesysteem. De gemeente vraagt voor deze uitbreiding van het warmtenet subsidie aan. André Meijer, directeur van Firan, legt uit: “De modulaire aanpak zorgt ervoor dat er altijd bronnen, gebouwen en buurten aan het warmtenet kunnen worden toegevoegd. Zo werken we stapsgewijs aan een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar warmtenet dat klaar is voor de toekomst.”

 

Bron: Plavei

 

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel Warmtenet Bloemenbuurt Didam kan van start

 

Praktijkvoorbeeld: do’s & dont’s in een overzicht
Vaak is de beste leidraad een voorbeeld uit de praktijk. Hoe hebben andere gemeenten en corporaties de warmteopgave aangepakt? We laten pioneers en ervaringsdeskundigen aan het woord waarbij er concrete do’s, dont’s, adviezen en handvatten worden aangereikt. 

Bekijk hier het inspirerende praktijkvoorbeeld van de Casus Didam.

 

Lees ook onze andere berichten