Warmtetransitie zet gemeenten voor scherpe keuzes

Geplaatst op 12-12-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Warmte is van levensbelang voor Nederland. Van de totale energievraag in ons land wordt 40% gebruikt voor warmte. Als we straks ‘van het gas af’ zijn, blijven er grofweg twee smaken over: met all-electric warmtepompen of met collectieve warmtenetten. Ernst Japikse, voorzitter van Stichting Warmtenetwerk, en Hans Bolscher, voorzitter van Geothermie Nederland, zien grote kansen voor warmtenetten. Maar ook uitdagingen.

 

Een belangrijke taak in de warmtetransitie ligt straks bij de gemeenten, zo staat in het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw). Van de gemeenten wordt verwacht dat zij de regie pakken. En dat is een lastige taak, zegt Hans: “Bij warmtenetten kun je geen one-size-fits-all-aanpak over Nederland uitrollen, want die bestaat niet. De diversiteit is groot en warmtebronnen zijn overal anders – van aardwarmte tot restwarmte in allerlei variëteiten. Soms heb je veel elektriciteit nodig om een warmtebron op te waarderen. Die lokale context maakt veel uit en vraagt kennis en expertise.”

 

Ernst ziet op dit moment dat er ook gemeenten zijn die kiezen voor all-electric en maakt zich daar zorgen over: “Op sommige plekken is het een goede oplossing, maar op veel plekken is een warmtenet goedkoper en simpeler. Met het hele land overstappen op all-electric is een illusie. Dat kan het elektriciteitsnet niet aan. Nu niet en over dertig jaar ook niet. Er is ook niet genoeg elektriciteit beschikbaar. Ongeveer 30% van de energievraag is nu elektrisch. Dat betekent dat die 70% fossiel nog helemaal elektrisch moet worden. Dat lukt de komende decennia niet. Daar staat tegenover dat een aantal warmtebronnen erg geschikt is. Met aardwarmte kun je 25% van de warmtevraag invullen. Dat ga je dan toch niet elektrificeren?”

 

Week van de warmtetransitie
Als we onze warmte verduurzamen, versnellen we de energietransitie. Maar wat is de beste manier om dit aan te pakken? Ieder voor zich aan de warmtepomp? Of samen op een collectief warmtenet? In een serie van vier achtergrondartikelen in het kader van De Week van de Warmtetransitie pleiten deskundigen vurig voor het laatste. Vier verhelderende gesprekken over wetgeving-in-de-maak, een toolkit voor gemeenten, innovatie die leidt tot kostendaling – én de ethische waarde van het warmtenet. Dit is het tweede artikel in de serie van vier. Lees het volledige artikel op de website van EBN. 

 

 

Lees ook onze andere berichten