Boren Geothermie Delft voor duurzaam warmtenet start vandaag

Geplaatst op 26-06-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Komende week wordt een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het project Geothermie Delft (GTD), de nieuwe aardwarmtebron op de campus van TU Delft. Na jaren van intensieve voorbereidingen, start op 26 juni de boring van de aardwarmteputten. 

 

De gemeente Delft is in 2050 klimaatneutraal. Dat betekent dat we aardgasvrij zijn. We moeten voor onze gebouwen op zoek naar nieuwe manieren om te verwarmen, te koken en te douchen. Met deze aardwarmtebron zetten TU Delft, Aardyn, Shell en EBN een belangrijke stap vooruit in de energietransitie. De aardwarmtebron gaat zowel de campus als mogelijk een aantal wijken in Delft voorzien van duurzame warmte. Deze bron gaat namelijk duurzame warmte en nieuwe, wetenschappelijke inzichten opleveren. Hiermee komen innovatie, wetenschappelijk onderzoek en schone energie voor de stad samen.

 

Waardevolle lessen voor toekomstige projecten 
Deze combinatie van wetenschappelijk onderzoek en warmtelevering is uniek. Tim van der Hagen, Rector Magnificus en Voorzitter College van Bestuur TU Delft: “De geothermische bron op onze campus is een onderzoeks- en onderwijsfaciliteit van nationaal belang. Door de unieke samenwerking tussen onze onderzoekers, bedrijfsleven, overheid en de gemeente Delft doet zich de kans voor om geothermie wetenschappelijk gezien verder te ontwikkelen. Die inzichten kunnen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van aardwarmte in een complexe stedelijke omgeving. Onze campus maakt straks gebruik van een duurzame warmtebron en in een latere fase geldt dat ook voor woonwijken in Delft. Daarmee is Geothermie Delft een belangrijke stap voorwaarts naar een duurzame, CO₂-neutrale campus en stad.”

 

Levering van warmte aan Delft 
Het leveren van aardwarmte aan de campus en de stad en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is het hoofddoel van Geothermie Delft. Het ontwikkelen van een warmtenet voor de stad hoort daarbij. Dat warmtenet gaat mogelijk de duurzame warmte ook naar Delftse woonwijken brengen. Maaike Zwart, wethouder Duurzaamheid gemeente Delft: “De energietransitie is belangrijk en urgent. Delft wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doen we onder meer door woningen aardgasvrij te maken en duurzame warmtebronnen te gebruiken. Aardwarmte en de aanleg van het warmtenet zijn essentieel om onze Delftse huizen en bedrijven ook in de toekomst op betaalbare manier te kunnen blijven verwarmen. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we nu concrete vervolgstappen kunnen gaan zetten.” 

 

Maatregelen tijdens het boorproces
Het boren van de twee putten van ongeveer 2,2 km diep duurt ongeveer vijf maanden en gaat grotendeels 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Om overlast te voorkomen zijn er veel maatregelen genomen. Dat moet bewoners in de buurt zo veel mogelijk ontzien. Zo is er bijvoorbeeld een groot geluidsscherm geplaatst om geluidsoverlast te minimaliseren. 

 

Bewoners op de hoogte houden
Geothermie Delft houdt de bewoners van Delft op de hoogte, o.a. door regelmatig nieuws over de werkzaamheden en de planning via de website Geothermie Delft te delen

 

Bron: persbericht Gemeente Delft

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Lees ook onze andere berichten